PESTO Z KALAFIOROWYCH LIŚCI I ŁODYG

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jego celem jest zwiększenie społecznej świadomości na temat niedożywienia, głodu i ubóstwa oraz problemów dotyczących żywności.

Jednym z problemów dotyczących tej tematyki jest marnowanie ogromnych ilości żywności zarówno w sklepach, jak i w naszych domach.

Mead Ladies od dawna stosują kuchenny recykling, zbieractwo, freeganizm oraz inne formy aktywności ograniczające ten problem w naszych domach. A wy?

Dzisiaj zaproponujemy wam pesto z kalafiora. Ale nie takie zwykłe. Do jego wykonania wykorzystamy to, co zwykle wyrzucamy do śmieci, gotując to warzywo: liście znajdujące się naookoło kalafiorowej główki, grubsze łodygi i kalafiorowy głąb. Do wykonania pesto użyłyśmy też koperkowych łodyżek które po zużyciu liści często są po prostu usuwane, a szkoda, bo mają dużo smaku i aromatu.

Gotowe pesto można łączyć z ugotowanym makaronem, kaszą lub ryżem albo stosować na kanapki. Dobrze się komponuje z serami.

KALAFIOROWE RESZTKOWE PESTO

SKŁADNIKI:

Dwie szklanki kalafiorowych liści, łodyg i głąba (surowe i pokrojone na kawałki), dwa ząbki czosnku (obrane i pokrojone), dwie-trzy łyżki dowolnych orzechów lub pestek słonecznika (opcjonalnie), kilka posiekanych łodyżek koperku , sok z połówki cytryny, oliwa (kilka łyżek), sól, świeżo mielony czarny pieprz.

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki, oprócz przypraw, umieszczamy w pojemniku i miksujemy przy użyciu blendera na pastę. Doprawiamy do smaku. Ewentualnie dodajemy więcej soku z cytryny lub oliwy.

2. Podajemy z ulubionym świeżym pieczywem, na kanapkach z serem alb z ugotowanym i przestudzonym makaronem.