Zabawa w kulki, czyli sferyfikacja octu

Czasem lubimy sobie urozmaicić sposoby podania naszych własnych octów.
Można je wykorzystać o wiele ciekawiej niż po prostu do polewania sałatki czy zakwaszania zup.
Jednym ze sposobów jest przygotowanie octowego „kawioru”.
Sferyfikacja, czyli wytwarzanie kulek różnej wielkości z płynu, jest techniką znaną od dawna w kuchni molekularnej.
W dodatku jest to metoda bardzo prosta do wykonania w domu, a składniki do tego potrzebne kupimy już w każdym większym markecie.

Co będzie nam potrzebne?

1. Oczywiście ocet. Najlepiej o wyraźnym, bogatym, przyjemnym smaku. Jeżeli użyjemy kolorowego, nasz kawior również będzie kolorowy.

2. Agar-agar w proszku. Agar to substancja żelująca uzyskiwana z krasnorostów. W zimnej wodzie pęcznieje, a w gorącej (90-100 stopni) się rozpuszcza. Co ważne, zestala się z powrotem już w temperaturze 40-50 stopni, co sprawia, że ma wiele zastosowań w kuchni. Jego rosnąca popularność sprawiła, że w tej chwili można go już bez problemu kupić w każdym większym supermarkecie.

3. Olej. Dużo oleju:) To będzie medium, w którym będą powstawać kulki octu. Najlepiej wykorzystać do tego bezbarwny, rafinowany olej o neutralnym smaku.

4. Przezroczysty garnuszek na olej (może być słoik) i strzykawka lub pipeta.

No to zaczynamy!

Przygotowanie:

1. Olej przelej do garnuszka/słoika, tak aby było go sporo, i wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 30-40 minut. Olej musi być bardzo zimny.

2. Ocet przelej do garnuszka i dodaj do niego tyle proszku agarowego, żeby osiągnąć 1,5% stężenie.

3. Garnuszek z octem i agarem ustaw na małym ogniu i podgrzewaj, mieszając aż do zagotowania. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, cały czas mieszając.

4. Ostudź roztwór octu do temperatury ok 50 stopni Celsjusza (w tej temperaturze zaczyna się zestalanie agaru; jeżeli temperatura spadnie za bardzo, płyn zmieni się w galaretkę, za gorący z kolei nie będzie tworzył ładnych kulek i podniesie temperaturę oleju)

5. Wyjmij pojemnik z olejem z zamrażalnika. Do pipety albo strzykawki nabierz ocet z agarem i ostrożnie wkraplaj po kropli roztwór do zimnego oleju. Jeżeli kuleczki nie chcą opadać, ale pływają po powierzchni, możesz zanurzyć końcówkę pipety/strzykawki nieco pod powierzchnię.

6. Gotowe kulki odcedźcie na sitku, a następnie przemyjcie bardzo zimną wodą.

Gotowe!
Taki octowy kawior możecie użyć jako dekorację sałatek,przystawek, dodać do zupy czy drinków:)

Dobrej zabawy!

A jak zrobić najsmaczniejszy ocet z dodatkiem dzikich roślin jadalnych?
Jak przygotować dzikie kimchi?
Co dodać do fermentowanych past i gąszczy?

Tego nauczymy was już niedługo na warsztatach dzikiej fermentacji!
https://www.facebook.com/events/440426530025843/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *