Drożdżowe chlebki na kefirze

Domowy, niepasteryzowany kefir zawiera oprócz bakterii mlekowych również drożdże. Dlatego fermentacja z udziałem ziaren kefirowych jest fermentacją mieszaną: drożdżowo -mlekową.
Ten fakt możemy wykorzystać w domowej piekarni i upiec chlebki na kefirze. W zależności od czasu, jakim dysponujemy, możemy wspomóc kefirowe szczepy drożdży tymi piekarniczymi albo zostawić ciasto na dłuższy czas (ok. 12 godz.) – wówczas nie dodajemy drożdży piekarniczych, tylko sam kefir. Chlebki kefirowe są wilgotne i mają kwaskowy, przyjemny smak.
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki kefiru
2 łyżeczki świeżych drożdży piekarniczych (opcjonalnie)
sól do smaku
2-3 łyżeczki rozmarynu lub czarnuszki.
Ewentualnie trochę ciepłej wody
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kefir, oliwę, sól i przyprawy. Jeżeli używamy dodatkowo drożdży piekarniczych rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody i dodajemy.
2. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Zwykle zajmuje to kilka minut. Jeżeli całość jest za sucha, dodajemy trochę ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (godzina-dwie, jeżeli używaliśmy drożdży piekarniczych, 8-12 godz., jeżeli używamy samego kefiru), aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na cztery mniejsze porcje. Każdą porcję formujemy w niewielki chlebek i umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Bochenki smarujemy oliwą, możemy posypać solą, czarnuszką lub suszonymi płatkami kwiatów dla ozdoby.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 20-30 min, aż chlebki delikatnie się zrumienią.
Uwaga! Jeżeli chcemy uzyskać bardziej rumiane chlebki, możemy je posmarować mlekiem, rozbełtanym jajkiem albo śmietaną.chleb kefirowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *