Dzikie chinkali z serem, bluszczykiem kurdybankiem i miętą nadwodną

Mam słabość do wszelkiego rodzaju pierogów i klusek. W moim domu nie ma bezglutenowców, a gdyby byli, byłoby im bardzo ciężko, albowiem jestem osobą wielbiącą mąkę. Pszenną i żytnią, białą, pełnoziarnistą albo razową.

I kiedy przychodzi dzień, w którym nic mi nie wychodzi, w którym wszystko jest na opak, a rzeczywistość nie chce współpracować, wyjmuję słój z mąką i oddaję się medytacji zarabiania, ugniatania, wałkowania i lepienia.

Niezmiernie rozczulają mnie wszystkie falbanki i fałdki pierogowe, a sama czynność kształtowania ciasta wokół farszu uspokaja nie tylko moje rozedrgane ręce, ale i rozgorączkowany umysł. Słowem, dobrze mi to robi na głowę 🙂

Nic więc dziwnego, że zachwyciłam się sakiewkami chinkali od pierwszego wejrzenia.

Te sakiewki rodem z Gruzji najpopularniejsze są w wersji mięsnej, ale występują też np. w wersji serowej i grzybowej.

Dzisiaj chcę wam zaproponować wersję wegetariańską z serem twarogowym i dodatkiem dzikich, swojskich ziół: bluszczyku kurdybanku (Glechoma hederacea) i dzikiej mięty nadwodnej (Mentha aquatica).

Nie obawiajcie się, że lepienie kształtnych sakiewek jest ponad wasze siły. To łatwiejsze, niż się wydaje. Zaręczam, że po kilku pierwszych próbach będzie wam to już szło całkiem sprawnie:.

W necie jest wiele filmików instruktażowych, jak to robić np. tu: https://www.youtube.com/watch?v=NP0VyXX2SsY albo tu: https://www.youtube.com/watch?v=Mh2XK-_U_Zw

A więc do dzieła!

Składniki:

na ciasto:

300 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

ciepła woda (jej ilość będzie różna w zależności od tego, jaką mąkę akurat macie na stanie)

Farsz:

200 g tłustego sera twarogowego

50 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

dwie spore posiekane szalotki

dwie łyżki posiekanego bluszczyku kurdybanku

łyżka posiekanej dzikiej mięty (u mnie mięta nadwodna)

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy z solą.

Stopniowo dolewamy porcjami ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ale dość zwięzłe ciasto. Wyrabiamy je kilka minut, aż będzie gładkie, rozciągliwe i lśniące. Zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szalotkę, aż się zeszkli albo nawet delikatnie zrumieni. Odstawiamy.

3. W misce kruszymy ser, dodajemy śmietanę, posiekane zioła oraz cebulkę z masłem. Mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku.

4. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka średnicy ok 8-10 cm.

Na środku układamy sporą łyżkę farszu, a następnie formujemy pofałdowaną ,zgrabną sakiewkę, pamiętając o ogonku, za który będziemy trzymać chinkali po ugotowaniu.

5. Gotowe pierożki gotujemy od wypłynięcia w posolonej wodzie ok. 7 minut. Ważne, aby woda nie gotowała się bardzo mocno, tylko lekko „ruszała”, tak żeby nie uszkodzić naszych sakiewek.

6. Gotowe chinkali jemy od razu. Możemy je posypać odrobiną czarnego pieprzu albo czerwonej słodkiej lub wędzonej papryki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *