Trzy sposoby na miętę nadwodną (Mentha aquatica)

Jeżeli mieszkacie blisko rzeki albo jeziora, bardzo prawdopodobne, że spacerując, znajdziecie nad ich brzegami dziką miętę nadwodną.

Bardzo często jest zresztą stosowana w ogrodach do obsadzania oczek wodnych i stawików, ponieważ świetnie sobie radzi z wysokim poziomem wody i potrafi rosnąć nie tylko na podmokłych terenach, ale wręcz w wodzie.

Kiedy pierwszy raz ją zerwiecie, możecie być nieco zaskoczeni. Owszem, pachnie miętą, ale jej zapach jest jednak inny od tego znanego z gumy do żucia lub pasty do zębów. Bogatszy, cięższy, z nutą cytrusów i żywicy.

Może to być wyzwaniem albo inspiracją:)

Postanowiłyśmy wam trochę pomóc i podrzucamy trzy sposoby na to, jak poradzić sobie z przyniesionym do domu zielonym pęczkiem.

Sposób pierwszy: ANGIELSKI SOS MIĘTOWY

składniki:

pęczek mięty

kilka łyżek octu ( w naszym przypadku pasteryzowanego, domowego octu bananowego)

dwie łyżki cukru trzcinowego

łyżka soku z limonki

przygotowanie:

1. Miętę dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody. Oderwij listki (łodyżek nie wyrzucaj, jeszcze nam się przydadzą). Listki przenieś do wysokiego naczynia.

2. Dodaj do nich sok z limonki.

3. Ocet podgrzej z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący (koniecznie) dodaj do listków i soku.

Zmiksuj na gładki sos. Przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce ok. tygodnia. Możesz też zapasteryzować słoiczek.

Drugi sposób: LEMONIADA MIĘTOWA

składniki:

1,5 l gazowanej wody mineralnej

sok z jednej pomarańczy i jednej cytryny/limonki

kilka gałązek mięty (sparzonych krótko gorącą wodą)

przygotowanie:

1. Wodę przelej do dzbanka, dodaj sok z cytrusów oraz kilka plastrów owoców.

2. Miętę dokładnie umyj , lekko posiekaj albo zgnieć w dłoniach i dodaj do wody z sokiem. Możesz dorzucić kostki lodu. Wymieszaj.

 

Sposób trzeci: AROMATYZOWANY OCET/ SHRUB Z CYTRUSÓW, MIĘTY I DOMOWEGO OCTU

składniki:

500 ml domowego pasteryzowanego (!) octu

jedna cytryna albo limonka ( ważne, żeby była niepryskana, bo użyjemy też skórki)

łodyżki z mięty, które zostały nam z innych dań

przygotowanie:

1. Do wyparzonego słoja lub butelki wciskamy sok z cytryny lub limonki. Wrzucamy też ok. jednej-dwóch łyżeczek startej skórki (bez białej części/albedo) oraz posiekane łodyżki mięty.

2. Ocet podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym octem zalewamy składniki w butelce. Macerujemy 7-10 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedzamy. Uzyskaliśmy aromatyzowany ocet.

Możemy do niego dodać cukier, tak jak robimy syrop i uzyskamy w ten sposób ciekawy shrub, który może być dodatkiem do drinków lub letnich lemoniad/ mrożonych herbat itp.

Uwaga!

Może zwróciliście uwagę, że we wszystkich przepisach zwracamy szczególną uwagę na dokładne mycie/sparzenie lub zalewanie gorącym płynem mięty nadwodnej.

Ma to związek z profilaktyką zakażeń motylicą wątrobową (fascjoloza), pasożytem, którego larwy mogą występować na podmokłych terenach. Dlatego pamiętajmy, żeby rośliny zebrane z takich terenów zawsze dokładnie myć pod czystą, bieżącą wodą albo sparzyć gorącą wodą przed spożyciem.