Trzy sposoby na miętę nadwodną (Mentha aquatica)

Jeżeli mieszkacie blisko rzeki albo jeziora, bardzo prawdopodobne, że spacerując, znajdziecie nad ich brzegami dziką miętę nadwodną.

Bardzo często jest zresztą stosowana w ogrodach do obsadzania oczek wodnych i stawików, ponieważ świetnie sobie radzi z wysokim poziomem wody i potrafi rosnąć nie tylko na podmokłych terenach, ale wręcz w wodzie.

Kiedy pierwszy raz ją zerwiecie, możecie być nieco zaskoczeni. Owszem, pachnie miętą, ale jej zapach jest jednak inny od tego znanego z gumy do żucia lub pasty do zębów. Bogatszy, cięższy, z nutą cytrusów i żywicy.

Może to być wyzwaniem albo inspiracją:)

Postanowiłyśmy wam trochę pomóc i podrzucamy trzy sposoby na to, jak poradzić sobie z przyniesionym do domu zielonym pęczkiem.

Sposób pierwszy: ANGIELSKI SOS MIĘTOWY

składniki:

pęczek mięty

kilka łyżek octu ( w naszym przypadku pasteryzowanego, domowego octu bananowego)

dwie łyżki cukru trzcinowego

łyżka soku z limonki

przygotowanie:

1. Miętę dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody. Oderwij listki (łodyżek nie wyrzucaj, jeszcze nam się przydadzą). Listki przenieś do wysokiego naczynia.

2. Dodaj do nich sok z limonki.

3. Ocet podgrzej z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący (koniecznie) dodaj do listków i soku.

Zmiksuj na gładki sos. Przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce ok. tygodnia. Możesz też zapasteryzować słoiczek.

Drugi sposób: LEMONIADA MIĘTOWA

składniki:

1,5 l gazowanej wody mineralnej

sok z jednej pomarańczy i jednej cytryny/limonki

kilka gałązek mięty (sparzonych krótko gorącą wodą)

przygotowanie:

1. Wodę przelej do dzbanka, dodaj sok z cytrusów oraz kilka plastrów owoców.

2. Miętę dokładnie umyj , lekko posiekaj albo zgnieć w dłoniach i dodaj do wody z sokiem. Możesz dorzucić kostki lodu. Wymieszaj.

 

Sposób trzeci: AROMATYZOWANY OCET/ SHRUB Z CYTRUSÓW, MIĘTY I DOMOWEGO OCTU

składniki:

500 ml domowego pasteryzowanego (!) octu

jedna cytryna albo limonka ( ważne, żeby była niepryskana, bo użyjemy też skórki)

łodyżki z mięty, które zostały nam z innych dań

przygotowanie:

1. Do wyparzonego słoja lub butelki wciskamy sok z cytryny lub limonki. Wrzucamy też ok. jednej-dwóch łyżeczek startej skórki (bez białej części/albedo) oraz posiekane łodyżki mięty.

2. Ocet podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym octem zalewamy składniki w butelce. Macerujemy 7-10 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedzamy. Uzyskaliśmy aromatyzowany ocet.

Możemy do niego dodać cukier, tak jak robimy syrop i uzyskamy w ten sposób ciekawy shrub, który może być dodatkiem do drinków lub letnich lemoniad/ mrożonych herbat itp.

Uwaga!

Może zwróciliście uwagę, że we wszystkich przepisach zwracamy szczególną uwagę na dokładne mycie/sparzenie lub zalewanie gorącym płynem mięty nadwodnej.

Ma to związek z profilaktyką zakażeń motylicą wątrobową (fascjoloza), pasożytem, którego larwy mogą występować na podmokłych terenach. Dlatego pamiętajmy, żeby rośliny zebrane z takich terenów zawsze dokładnie myć pod czystą, bieżącą wodą albo sparzyć gorącą wodą przed spożyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *