Affogato to klasyczny włoski deser, w którym zakochałam się dawno temu od pierwszego spróbowania.
Połączenie gorącego i esencjonalnego espresso z lodami waniliowymi jest wspaniałe.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym przez lata nie eksperymentowała z klasyką, dodając jej mojego własnego, dzikiego twistu.
Najczęściej wracam do wersji, w której espresso zastępuję bardzo mocnym, wyrazistym wywarem z kawy mniszkowo-cykoriowej.
Obiecuję wam. To idealny deser na lato.
Dodaje sił, orzeźwia i uszczęśliwia!
Składniki:
4-5 łyżek kawy mniszkowo-cykoriowej*
2/3 szklanki wody
dwie gałki lodów waniliowych
garstka dowolnych orzechów
Przygotowanie:
1. Orzechy podprażamy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się zrumienią. Studzimy.
2. Do rondelka wsypujemy kawę korzenną, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Przecedzamy przez gęste sito.
3. Do pucharka/dużej filiżanki nakładamy lody, posypujemy orzechami i zalewamy ½ szklanki gorącej kawy korzennej.
Podajemy natychmiast. Zjadamy łyżeczką, a na koniec wypijamy to, co zostało w pucharku: napój powstały z kawy i rozpuszczonych lodów.
Niewiele jest lepszych deserów na gorące miesiące.
*Przepis na aromatyczną kawę mniszkową, a także inne dzikie kawy i herbaty (próbowaliście kiedyś kawy fiołkowej?) znajdziecie w naszej najnowszej książce!
Tak, wydałyśmy książkę🙂
Co w niej znajdziecie?
Mnóstwo przepisów z użyciem dzikich roślin jadalnych, które rosną w naszym kraju na łąkach, w lasach, nad rzeką, a nawet na trawnikach.
To nie jest kuchnia survivalowa. To kuchnia miejska i domowa, w której dzikie rośliny odnajdują się również idealnie:)
Sprawdźcie sami!
Nieważne, czy dopiero zaczynacie swoją przygodę w kuchni i na łące, czy jesteście smakoszami. Na pewno znajdziecie w niej coś, co was zainspiruje:)
Macie już naszą książkę? Dajcie nam znać, który przepis najbardziej lubicie.
Na fiołkową lemoniadę? Dziki piernik z jałowcem? A może dzikie sti fry?
Chcemy wiedzieć!